Kolacja w Cynamonie

7
18 listopada 2013

Kolacja w Cynamonie

EDIT: Restauracja została zamknięta w 2014 r.
Pewnego jesiennego wieczoru miałyśmy przyjemność uczestniczyć w magicznym wydarzeniu. Zostałyśmy zaproszone przez kawiarnię&restaurację Cynamon w Gdyni na degustację nowego menu. Byłyśmy ciekawe czym zaskoczą nas organizatorzy, bo takie spotkania zawsze niosą ze sobą odrobinę tajemniczości…

W Cynamonie od progu czuć ciepłą, rodzinna atmosferę. Na wstępie zostałyśmy bardzo miło przywitane przez p. Agatę Braun, właściciela p. Roberta Michałowskiego – oraz obsługę, a gdy wszyscy się zebrali, zaczęliśmy degustację. Dania były podawane jedno po drugim. Każde z nich zostało dokładnie przedstawione przez kucharzy, którzy je przyrządzili.
Ucztę rozpoczęła zupa z buraków. Bardzo oryginalne połączenie smaków – pomarańcza, korzenne przyprawy, dynia, buraki i do tego pyszna bagietka. Następnie spróbowałyśmy marynowanego łososia, policzka wieprzowego oraz pieczonego pstrąga.
Poza wymienionymi powyżej daniami degustowałyśmy jeszcze:
– falafel z ciecierzycy podawany z bakłażanowym chutney’em i mini sałatką,
– orzeźwiającą granitę z cydru,
– pierś z kaczki serwowaną z puree z pistacji, koprem włoskim i sosem pomarańczowym,
– ravioli z dynią i szałwią podawane ze szpinakiem.
Niestety nie mamy zdjęć tych dań, ale były bardzo dobre i pięknie wyglądały. Szczególnie zasmakowały nam propozycje dla wegetarian czyli falafel i ravioli. Mniam!


Tort Angel – mój deserowy wybór zachwycił smakiem. Rozpływa się w ustach ♥
Martyna wybrała tort z truskawkami i migdałami. Bardzo owocowy, idealny na tęsknotę za latem.

 fot. http://www.blog.cynamon.pl

 fot. http://www.blog.cynamon.pl

 fot. http://www.blog.cynamon.pl

 fot. Krzysztof Witecki

Atak kulinarnych paparazzi na jedzenie :)

 fot. Krzysztof Witecki

Wraz z nami na spotkaniu obecne były inne blogerki kulinarne: Ewa z Moje Twory Przetwory, Klaudia z Dusiowa Kuchnia i Monika z Kuchenne Zabawy. Poza tym spotkałyśmy Anię z Misja Książka, Asię z Strefa Rodziny 3miasto, telewizję GdyniaTV oraz magazyn Dolce Vita.
Jesteśmy pod wrażeniem kreatywności kucharzy – dania dla nas przygotowywał szef kuchni Łukasz Adamiak oraz Przemysław Janta i Sebastian Fotyga. Wieczór upłynął w miłej atmosferze, a gdy wychodziliśmy była już noc. Dziękujemy restauracji Cynamon za zaproszenie :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym