Jogurtowe ciasto z truskawkami

07 lipca 2015

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Oczekiwanie na truskawki jest dla mnie zawsze długie, a później w mgnieniu oka znikają ze sklepowych półek i targowisk. Sezon mija szybko, a ja staram się go wykorzystać do maksimum. Świeże truskawki uwielbiam jeść same lub jako dodatek do ciast, deserów albo koktajli. Świetnie komponują się z ciastem jogurtowym, które podczas pieczenia pachnie po prostu niesamowicie! :)

Ciasto jogurtowe z truskawkami KAKU fashion cook 2p

SKŁADNIKI (ciasto 22 x 33 cm):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 600 g gęstego jogurtu greckiego
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 – 500 g truskawek
  • cukier puder (opcjonalnie)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, odstawić. W drugim naczyniu dobrze wymieszać ze sobą cukier, olej, jajko oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Następnie dodać jogurt i ponownie wymieszać. Całość połączyć z wcześniej przesianymi składnikami. Ciasto powinno być gęste.

Blachę o wymiarach ok. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone na pół truskawki, stroną przeciętą do góry. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Gdy wystygnie, posypać cukrem pudrem.

Bon appétit :)

Ciasto jogurtowe z truskawkami KAKU fashion cook 1p

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym