Herbatniki – jadalne wizytówki

4
15 sierpnia 2014

Herbatniki – jadalne wizytówki

Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w zestaw stempli do ciastek, dzięki któremu można stworzyć spersonalizowane pyszności. Za pierwszym razem postanowiłam zrobić kruche wizytówki, bardzo maślane i przykuwające uwagę. Zobaczcie co mi wyszło. Jak na pierwszy raz chyba nie jest źle. :)
SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
Mąkę przesiać do miski, dodać masło i zagniatać do momentu połączenia się składników (do powstania drobnych grudek). Do miski wsypać cukier, wbić jajka i wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, położyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać ciastka, odbijać stempelki. Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 przez około 15 minut, do zarumienienia.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym