Halloweenowe dynie z popcornu

31 października 2015

Halloweenowe dynie z popcornu

Kto by pomyślał, że dzień, którego nie traktuję zbyt poważnie, wzbudzi we mnie tyle kreatywności. I powiem Wam, że przygotowywanie halloweenowych deserów to świetna zabawa. W tym roku razem z Martyną zrobiłyśmy budyniowy deser a la ziemia (uwaga! z robakami), ciastka palce wiedźmy i przepis z tego wpisu, czyli dynie z popcornu. W sam raz dla dzieci i nie tylko!

Halloween przepis dynie z popcornu KAKU fashion cook 2sp

SKŁADNIKI (5 sztuk):

  • 50 g popcornu (uprażonego)
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżki miodu
  • wafelki czekoladowe
  • listki świeżej mięty (opcjonalnie)

Masło rozpuścić w rondelku, dodać galaretkę i podgrzewać, aż do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zdjąć z kuchenki, dodać miód i dobrze rozmieszać. Do miski wsypać popcorn i przelać do niej zawartość rondelka. Składniki połączyć łyżką lub ręką. Poczekać chwilę, aż masa przestygnie, następnie formować „dynie” z popcornu. U góry włożyć kawałki czekoladowych wafelków. Wstawić do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia (najlepiej co jakiś czas dociskać). Po wyjęciu z lodówki „dynie” opcjonalnie przystroić listkami świeżej mięty.

Bon appétit :)

Halloween przepis dynie z popcornu KAKU fashion cook 1p Halloween przepis dynie z popcornu KAKU fashion cook 3sp

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym