Nowe menu w restauracji Gard Nordic Kitchen w Gdyni.

24 lutego 2018

Nowe menu w restauracji Gard Nordic Kitchen w Gdyni.

Czas na wrażenia z degustacji nowego menu w restauracji Gard – Nordic Kitchen, która jako jedyna w Gdyni oferuje kuchnię skandynawską. Idea tego miejsca jest prosta – ma być prosto, świeżo i smacznie tak jak w domu. Gard mieści się w hotelu Courtyard by Marriott, bezpośrednio nad nabrzeżem, więc można tu zjeść z widokiem na morze i statki cumujące przy skwerze. „Miejscówka” idealna.

gard-nordic-kitchen-gdynia1
Restauracja z widokiem na morze

Podczas degustacji miałyśmy okazję spróbować aż 17 potraw z nowego menu. Oczywiście były to porcje degustacyjne, więc normalne dania są większe od tych, które widzicie na zdjęciach. Menu składało się z przystawek, zup, dań głównych, podpłomyków, deserów, drinków oraz win, które były dopasowane do dań.

Byłyśmy pod wrażeniem smaków, które zaprezentował nam szef kuchni Przemysław Woźny. Co smakowało nam najbardziej?

Monika: „Z przystawek zdecydowanie Tost Skagen (sałatka z krewetek na chrupiącej grzance) to moje odkrycie. Przepyszne! Że ja tego nie znałam wcześniej. Poza tym tatar był wyśmienity, chętnie wrócę tam choćby na niego. Z zup smakowała mi norweska zupa rybna z grillowaną krewetką – delikatna, idealnie wyważona, to zdecydowanie moje smaki. Podpłomyki zrobiły na mnie ogromne wrażenie – sam sposób podania jest piękny, spójrzcie tylko na zdjęcia. Jeżeli nigdy nie jedliście smażonego koziego sera to koniecznie spróbujcie. Z dań głównych najbardziej smakował mi comber jagnięcy z warzywami – niebo! W życiu nie jadłam tak dobrej jagnięciny. Niestety bażant to nie moje smaki, ale może znajdą się wielbiciele. Oprócz tego krewetki z grilla z własnorobnymi sosami (bearnaise, bbq, pieprzowym) to coś pysznego! Warto dodać, że do dań podane zostały idealnie dobrane wina, co jeszcze bardziej „podkręcało” smak potraw oraz drinki – polecam „Fiord”. Na koniec – desery – moimi faworytami są creme brullee oraz tarta z jagodami. Nie mogłabym nie wspomnieć o desce serów, które są robione na miejscu. Warto spróbować!”

gard-nordic-kitchen-gdynia3 gard-nordic-kitchen-gdynia4 gard-nordic-kitchen-gdynia5gard-nordic-kitchen-gdynia7 gard-nordic-kitchen-gdynia2

Martyna: „Na wczorajszej degustacji odkryłam nowe smaki. Zaczynajac od tatara, którego – aż wstyd się przyznać – jadłam pierwszy raz w życiu. Był idealny! Podany z żółtkiem skradł moje serce. Podpłomyki w czterech wariantach smakowych odmieniły wyobrażenie o tych niepozornych plackach. A zupy? Ja liczyłam na trochę pikantniejszą zupę rybną, ale łagodniejsza propozycja przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Z dań głównych, tak jak Monice, najbardziej smakowała mi jagnięcina. Dobrze dobrane dodatki, takie jak puree z pasternaku i topinamburu oraz palona marchewka i brukselka, świetnie podkreślały smak mięsa. No i desery… Na creme brullee czekałam od rana i nie zawiódł mnie. Cudowna, złota skorupka i aksamitny, waniliowy krem. A to wszystko połączone ze świetnie dobranym winem. Wczorajsze popołudnie będzie bardzo miłym wspomnieniem.”

Oprócz pysznego, skandynawskiego jedzenia, restauracja co czwartek oferuje wieczory z muzyką na żywo, a latem gdy pogoda dopisuje, na dworze gra DJ. Gdy dodamy do tego bezpośrednie sąsiedztwo morza – robi się całkiem przyjemnie.

gard-nordic-kitchen-gdynia6

GARD – NORDIC KITCHEN

Adres: Nabrzeże Prezydenta 38, 81-001 Gdynia
Strona internetowa: gard-nordickitchen.com/pl/gdynia
Facebook: Gard – Nordic Kitchen Gdynia

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym