Galaretka z kurczaka według przepisu Mamy

02 lutego 2015

Galaretka z kurczaka według przepisu Mamy

Nasza Mama w kuchni jest prawdziwą mistrzynią. Podstaw gotowania uczyła się od swojej mamy, a my teraz uczymy się od niej. Można powiedzieć, że sztuka kulinarna w naszej rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Mama ma swoje sprawdzone przepisy, których stara się nie modyfikować, bo właściwie nie ma po co. Ostatnio zrobiła pyszną drobiową galaretkę z warzywami, która przypomina nam smaki z dzieciństwa. Pewnie też ją znacie :) Jemy ją z odrobiną octu winnego lub cytryny. Jest pyszna!
SKŁADNIKI (5 galaretek):
Bulion:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 skrzydełko z indyka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Reszta:
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół. Wszystkie składniki na bulion zalać wodą (do przykrycia składników) i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok. 1,5 godz.). Doprawić solą i pieprzem.
Bulion przelać przez sitko. Mięso oddzielić od kości i pokroić. Warzywa pokroić w kostkę. Do salaterek włożyć groszek, pokrojone warzywa i mięso.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego bulionu, następnie dodać do reszty i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku i dodać sok z cytryny.
Przygotowane salaterki zalać bulionem i odstawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce.

Bon appétit :)

Pozdrowienia, Monika :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym