Faworki

4
09 lutego 2015

Faworki

Przez niektórych nazywane faworkami, przez innych chrustami. Te tradycyjne, polskie, chrupiące ciastka pojawiają się na stołach szczególnie w okresie karnawału. Nie może ich także zabraknąć podczas celebrowania Tłustego Czwartku.
SKŁADNIKI (ok. 60 sztuk):

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 7 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 l oleju
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie. Dodać śmietanę, spirytus, żółtka oraz sól i całość wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Uformować kulę. Odcinać porcjami, resztę przykrywając ściereczką, aby nie obeschło. Każdą porcję cienko rozwałkować (jak najmniej podsypywać mąką). Kroić na prostokąty o wymiarach 15×3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż środka na około 5 cm. Złapać za jeden bok i przewinąć go przez dziurkę. W naczyniu rozgrzać olej, faworki wrzucać partiami i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną można posypać cukrem pudrem.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym