Faszerowana rolada z indyka w cieście

16 grudnia 2015

Faszerowana rolada z indyka w cieście

Dzisiaj przedstawiam przepis na roladę z piersi indyka faszerowaną szpinakiem, pieczoną w cieście francuskim. Nadaje się do podania na ciepło do obiadu oraz na zimno do kolacji. Koniecznie spróbujcie, bo to świetna alternatywa dla bardziej popularnych dań mięsnych.

Faszerowana rolada z indyka w cieście KAKU fashion cook 2sp

SKŁADNIKI

  • pierś z indyka (ok. 1 kg)
  • 1 op. ciasta francuskiego

Farsz:

  • 450 g szpinaku rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Marynata do mięsa:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka

Mięso zamarynować w jogurcie naturalnym wymieszanym z 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką pieprzu, soli i papryki słodkiej. Pozostawić w lodówce na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Przygotować farsz. Szpinak włożyć do garnka i podgrzać. Dodać szczyptę cukru, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Gdy farsz nie będzie już gorący, dodać 1 jajko i ponownie wymieszać.

Gdy mięso się zamarynuje, wyjąć je na deskę i rozciąć tak, aby nie było zbyt grube i stanowiło jeden płat zbliżony do prostokąta. Następnie delikatnie utłuc tłuczkiem. Na przygotowane mięso nałożyć farsz (mniej więcej na środku) i zawinąć roladę. Jeśli całość nie będzie chciała się dobrze zawinąć, użyć sznurka naturalnego i związać roladę. Zawiniętą roladę obsmażyć 3 minuty z każdej strony na patelni (bez tłuszczu). Poczekać, aż lekko przestygnie, zdjąć sznurek i zawinąć w ciasto francuskie. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Bon appétit :)

Faszerowana rolada z indyka w cieście KAKU fashion cook 1

Zapraszamy na nasz profil na FB po codzienną dawkę inspiracji kulinarnych i nie tylko :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym