Dorsz z sosem lazurowym i blanszowanym szpinakiem

08 grudnia 2014

Dorsz z sosem lazurowym i blanszowanym szpinakiem

Ryba zawsze gości u nas na świątecznym stole, takie kulinarne „must have” :) Zazwyczaj przygotowujemy ją według tradycyjnych przepisów, ale ostatnio odkryłyśmy nowe smaki. Dorsz w połączeniu z serem pleśniowym i szpinakiem to według nas ciekawy pomysł na rybę w nowoczesnym wydaniu, który doskonale urozmaici kolację wigilijną lub inne około-świąteczne spotkania.
SKŁADNIKI:
  • 500 g filetu z dorsza
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera rokpol (np. lazur srebrzysty)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • olej (do  smażenia) 
W rondlu rozpuścić masło, dodać pokruszony ser oraz śmietankę. Gotować do uzyskania jednolitej konsystencji, cały czas mieszając. W garnku zagotować wodę z cukrem i solą, wrzucić szpinak i gotować jeszcze przez minutę. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody. Filet z dorsza opłukać pod bieżącą wodą.  Pokroić na kawałki, każdy z nich doprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
 
Na talerzu ułożyć blanszowany szpinak i kawałek ryby. Polać sosem. Danie to świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Można dodać także plasterek cytryny.
Bon appétit :) 

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym