Donaty amerykańskie

7
23 grudnia 2013

Donaty amerykańskie

Dzisiaj przed Wami królowie karnawałowych stołów. Pyszne, klasyczne donaty w sam raz na przywitanie Nowego Roku. Świetnie sprawdzają się zarówno jako deser w dzień, jak i słodka przekąska podczas imprezy. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, a pączki z dziurką zasmakowały mi na tyle, że użyłam go do usmażenia kolejnej porcji :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego stosuję go w kuchni zamiast oleju słonecznikowego. Ten pierwszy zawiera aż 10 % tych kwasów, natomiast olej słonecznikowy tylko ich śladowe ilości. Wiele się mówi o dobrym wpływie kwasów omega – 3 na nasze zdrowie. Ostatnie badania stwierdzają ich możliwe działanie przeciwnowotworowe oraz spowalnianie starzenia się komórek. Istnieją również dowody na to, że osłabiają one objawy depresji oraz zachowań agresywnych. No, po kilku takich pączkach na pewno poprawi Wam się humor!

SKŁADNIKI (około 20 sztuk):
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki wody
  • 0,3 szklanki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 0,5 szklanki cukru pudru + 2 łyżki mleka (lukier)
  • kolorowa posypka

Donaty: Z drożdży zrobić rozczyn – do szklanki wrzucić drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mleka oraz 2 łyżki mąki. Resztę mąki przesiać do miski, a gdy drożdże wyrosną, dodać je do mąki i wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać letnią wodę, mleko, cukier, sól i wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić w przykrytej ściereczką misce do wyrośnięcia na około 1,5h.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Powinno mieć grubość około 1 cm. Wykrawać duże kółka, następnie w środku mniejsze, tak żeby powstał kształt klasycznego donata. Tak przygotowane donaty odłożyć na około 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju (ogień nie może być zbyt duży). Smażyć z jednej i z drugiej strony do zarumienienia, najlepiej obracać drewnianym patyczkiem. Gotowe pączki odłożyć na ręcznik lub bibułkę do odsączenia.
Lukier: Cukier wymieszać z gorącym mlekiem. Lukrować donaty i zanim polewa zastygnie, posypać kolorową posypką.

Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • mm… mniam mniam mniam!

    wesołych, pierniczkowych świąt! :)

    • wzajemnie, Wesołych i pierniczkowych! :-)

  • przepysznie wyglądają :)

  • mmmm, pysznosci! bardzo inspirujace

  • powiem tylko: Mniam!!!!

  • Napewno namówienie mamę żeby zrobiła ;) albo sama se zrobię ;)
    obserwuje i licze na rewanż ;)
    patyskaa.blogspot.be