Domowe fit tortille pełnoziarniste z indykiem. Instrukcja jak zawijać.

25 kwietnia 2017

Domowe fit tortille pełnoziarniste z indykiem. Instrukcja jak zawijać.

Pomysł na szybki i zdrowy obiad lub przekąskę do pracy. Domowe tortille przygotowuję zazwyczaj wtedy, gdy nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni lub po prostu nie mam na to czasu. Najczęściej używam mielonego mięsa z indyka, ale można je zastąpić kurczakiem lub indykiem w kawałkach, mieloną wołowiną, wieprzowiną lub zjeść bez mięsa. Jeśli masz problem ze zawijaniem tortilli to w poście pokażę Ci również jak to zrobić. Instrukcja jest w formie graficznej – to moje pierwsze próby rysowania, mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu, bo narysowałam to najprościej jak tylko można.

fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-2

SKŁADNIKI:

  • tortille pełnoziarniste 6 szt. domowe lub gotowe
  • do zawinięcia: folia aluminiowa (6 dość dużych kwadratów)

FARSZ:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 paczki przyprawy gyros
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • 1 ogórek średni
  • 1 pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

SOS:

  • baza: 1 jogurt naturalny (około 150 g)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, zioła prowansalskie, bazylia, oregano (według uznania), koperek, chili (opcjonalnie), szczypta cukru
  • opcjonalnie: 1 łyżka majonezu (wersja mniej fit :)) + inne sosy gotowe np. sos salsa, ostre pasty paprykowe, ajvar

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso z indyka zamarynować w 2 łyżkach oliwy, 1 łyżeczce soli, 2 łyżeczkach pieprzu i 1/2 paczki przyprawy gyros. Wymieszać i odstawić na chwilę do zamarynowania, w tym czasie przygotować sos i warzywa.
  2. Kapustę pekińską, cebulę, ogórka i pomidora pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odcedzić.
  3. W misce przygotować sos: wlać jogurt naturalny, dodać przyprawy, opcjonalnie 1 łyżkę majonezu, wymieszać dokładnie, posmakować i ewentualnie doprawić według uznania. Jogurty naturalne różnią się od siebie, więc każdy sos będzie odrobinę inny np. mniej lub bardziej kwaśny/słodki, wtedy trzeba reagować cukrem/cytryną itd.
  4. Zamarynowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię (nie dodawać już oleju, bo jest w marynacie). Mięso rozdrobnić, aby nie zrobiły się zbyt duże kawałki. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż lekko zbrązowieje. Następnie dodać cebulę i kukurydzę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Zdjąć z ognia.
  5. Wszystkie tortille rozłożyć na blacie. Każdą posmarować łyżką sosu jogurtowego (pasek na środku). Dodatkowo można nałożyć odrobinę gotowego sosu salsa lub pikantnej pasty jeśli ktoś lubi. Farsz układać na środku, jako pionowy pas – nie kłaść na bokach i przy brzegach, aby ułatwić zawijanie. Na sos nałożyć: kapustę pekińską, ogórka, pomidora, mięso z cebulą i kukurydzą. Całość polać resztą sosu.
  6. Każdą tortille położyć na kawałku folii aluminiowej (dość duży kawałek), złożyć i zawinąć. Instrukcja poniżej. Jak już zawiniemy tortillę, to folię zawijamy na niej tak samo :)
  7. Zawinięte tortille ułożyć na blaszce do pieczenia i zapiekać w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 st.
  8. Smacznego!

instrukcja-jak-zawinac-tortille-skladanie-tortilli-fit-przekaska
fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-4 fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-3 fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-5 fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-9 fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-7 fit-tortille-z-indykiem-i-warzywami-przepis-8

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym