Dietetyczne rewolucje z Oleofarm

2
25 maja 2014

Dietetyczne rewolucje z Oleofarm

Nigdy nie ukrywałyśmy tego, że uwielbiamy spotkania blogerów, a tym bardziej, gdy są one tematyczne. W związku z tym z przyjemnością przyjęłyśmy zaproszenie na Dietetyczne Rewolucje, czyli warsztaty organizowane przez Oleofarm, które odbyły się w ten weekend w Hotelu Mercure w Gdańsku. Jak było? Zobaczcie!

W spotkaniu wzięli udział blogerzy kulinarni z Trójmiasta i okolic. Miło było znów spotkać się w gronie znajomych oraz poznać nowe twarze. Niestety nie pamiętamy wszystkich blogów, więc ujawniajcie się w komentarzach, bo chętnie do Was zajrzymy. :)
Po wejściu do Hotelu Mercure ujrzałyśmy piękne wnętrze i cudownie przygotowany stół do wspólnego gotowania. Warsztaty zaczęły się od przemówienie na temat historii oraz rozwoju hotelu. Następnie odbył się wykład p. Ani Dutkowskiej, konsultantki dietetycznej Oleofarmu, o stosowaniu olejów w codziennej diecie oraz ich właściwościach. Niektóre rzeczy były nam znane już wcześniej, ale dowiedziałyśmy się też wielu nowych ciekawostek kulinarnych, które mamy zamiar wykorzystywać w kuchni.
Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Najpierw odbyła się degustacja naturalnych soków owocowych o najróżniejszych smakach. Do spróbowania były soki z owoców noni, goji, rokitnika – o bardzo specyficznym i zaskakującym smaku, ale wspaniałych właściwościach, oraz klasyczne np. o smaku maliny, aronii, żurawiny itd.
Po degustacji soków nadszedł czas na pokaz kulinarny Szefa Kuchni restauracji WINESTONE, który na naszych oczach przyrządził sałatkę. Następnie każda z nas mogła stworzyć swoją kompozycję. Wszystko odbywało się w ramach konkursu, a na koniec miały zostać wybrane trzy najciekawsze sałatkowe propozycje. Miałyśmy do dyspozycji stół bogaty w przeróżne składniki potrzebne do wyczarowania tego dania. Każda z nas miała swój pomysł i go realizowała.
Gdy już wszystkie sałatki były gotowe, jury wybrało trzy, które według nich zasłużyły na wyróżnienie. Nie mogłam uwierzyć, że moja propozycja została wśród nich uwzględniona. :)) Zajęłam III miejsce za sałatkę, którą możecie zobaczyć poniżej. Do jej przygotowania użyłam rukoli, prosciutto, winogron, startego parmezanu, pestek dyni, „ukulałam” kulki z koziego sera i przygotowałam miodowo – musztardowy dressing. Przepis na nią wstawię w osobnym poście (bo podobno smakowała).
II miejsce zajęła Asia Made by Gigi ze swoją propozycję z jajkiem, a I Viola Okiem Dietetyka za piękną sałatkę i bagietkę z prosciutto. Gratulacje! W każdym razie konkurs konkursem, ale tak naprawdę wszystkie sałatki były piękne i wyjątkowe. Dobra robota! :) Poniżej możecie zobaczyć dzieło Martyny: rukola, bazylia, mozzarella, pomidorki cherry, prosciutto oraz delikatny dressing.
Po wszystkich atrakcjach przyszła pora na spróbowanie tego co stworzyłyśmy, więc wszyscy zasiedliśmy do wspólnego stołu, jedliśmy i rozmawialiśmy. Każda z uczestniczek dostała również upominek od firmy Oleofarm (na zdjęciu). Już nie możemy się doczekać, aż zaczniemy wykorzystywać te dary w kuchni. Poniżej wstawiam jeszcze wspólne zdjęcie, za które dziękuję Kasi z bloga Kwiat Pomarańczy.
Serdeczne podziękowania dla Oleofarm oraz Hotelu Mercure za zaproszenie i mile spędzone sobotnie popołudnie!

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym