Cukinia zapiekana a la pizza

30 listopada 2015

Cukinia zapiekana a la pizza

Czasem mam ochotę na pizzę, ale jednocześnie chciałabym zjeść coś lżejszego, dlatego stworzyłam ten przepis. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam cukinii i wyszła zdrowsza wersja tego włoskiego przysmaku. Jako dodatki wybrałam mozzarellę, salami i oliwki, ale każdy może dobrać je według własnego gustu. Smacznego!

Cukinia zapiekana a la pizza KAKU fashion cook 3sp

SKŁADNIKI (4 sztuki):

  • 2 cukinie
  • 300 g passaty lub gęstego sosu pomidorowego
  • 250 g sera mozzarella
  • 50 g mini salami lub chorizo
  • 10 – 15 szt. oliwek zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blachę. Łyżką wydrążyć środek (ok. 1 cm). Czosnek przecisnąć lub posiekać i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, a następnie posmarować każdą połówkę. Nałożyć passatę, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę oraz mini salami, drobno pokrojone oliwki i przyprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Podawać na ciepło.

Bon appétit :)

Cukinia zapiekana a la pizza KAKU fashion cook 2sp

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym