Ciastka z kajmakiem, orzechami i miodem

7
10 sierpnia 2013

Ciastka z kajmakiem, orzechami i miodem

Kajmak to słodka masa, którą otrzymuje się poprzez częściowe odparowywanie wody z mleka, utrwalone przez dodanie sacharozy. Jest bardzo intensywna w swojej słodyczy, dlatego częściej stosuje się ją jako dodatek do ciast i deserów, niż jako główny składnik. My używamy masy krówkowej SM Gostyń. Według nas to najlepszy kajmak, który można aktualnie znaleźć na sklepowych półkach (nie jest to wpis sponsorowany ;d). Można go też zrobić samemu, ale my jeszcze nie próbowałyśmy. Dzisiaj mamy dla Was przepis na kruche ciastka przekładane kajmakiem :)

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • puszka kajmaku (użyłyśmy masy krówkowej SM Gostyń)
  • orzechy ziemne
  • miód
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier przesiać do jednej miski i wymieszać. Dodać miękkie masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto tak, aby było gładkie. Jeżeli jest zbyt suche lub składniki nie chcą się połączyć to dodać jeszcze trochę śmietany. Odstawić ciasto na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, wałkować i foremką wycinać krążki (ważne aby ciasto było cienkie). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na część ciastek nałożyć odrobinę miodu połączonego z posiekanymi orzechami ziemnymi. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut – do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu przekładać kajmakiem i łączyć ze sobą.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym