Brownie z orzechami

11 czerwca 2015

Brownie z orzechami

Wiecie, że podobno pierwsze przepisy na to ciasto powstały już w 1904 roku? To znaczy, że od ponad stu lat możemy delektować się tym niezwykłym smakiem. Dzisiaj my chcemy podzielić się z Wami jednym z lepszych, według nas, przepisów. Pochodzi on z książki Nigelli Lawson Jak być domową boginią. Kto jeszcze nie próbował ten gapa! ;)

Brownie z orzechami KAKU fashion cook wg przepisu Nigelli 3p

SKŁADNIKI:

  • 375 g miękkiego masła
  • 375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500 g cukru (wg nas 300 g w zupełności starcza)
  • 225 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g posiekanych orzechów włoskich

Masło i czekoladę roztopić w rondelku, odstawić. W misce utrzeć jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do osobnego naczynia wsypać mąkę i wymieszać z solą. Gdy czekolada z masłem wystygną, wymieszać z masą jajeczną, orzechami i mąką na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut. Gotowe ciasto jest z wierzchu suche i jasnobrązowe, a w środku ciemne, gęste, jakby gliniaste.

Bon appétit :)

Brownie z orzechami KAKU fashion cook wg przepisu Nigelli 2p

Brownie z orzechami KAKU fashion cook wg przepisu Nigelli 1p

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym