Biała kiełbasa pieczona w boczku ze śliwkami i sosem chrzanowym

8
11 grudnia 2013

Biała kiełbasa pieczona w boczku ze śliwkami i sosem chrzanowym

Zapach białej kiełbasy pieczonej w plastrach boczku od razu przenosi mnie do domowej kuchni. Ten przysmak często gości na naszym stole. Kiełbaski są niezwykle aromatyczne, syte i łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują z sosem chrzanowym lub samym chrzanem, w towarzystwie śliwek pieczonych w boczku.

SKŁADNIKI:
  • 4 białe kiełbasy surowe (mogą być też parzone, ale w takim wypadku należy zmniejszyć czas pieczenia)
  • 15 plasterków boczku parzonego
  • kilka śliwek suszonych
  • 5 łyżek chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała cebula
  • estragon
  • sól, cukier, pieprz mielony
  • pieprz czerwony (do dekoracji)
Kiełbasa: W zależności od wielkości kiełbasy, pokroić ją na dwie lub trzy części. Każdy kawałek owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
Śliwki: Plasterki boczku pokroić na cieńsze paski. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem boczku i spiąć wykałaczką.
Kiełbasę oraz śliwki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać estragonem. Piec w temp. 150°C przez 10-15 minut, wyjąć śliwki, obrócić kiełbaski i piec kolejne 10-15 minut, do zarumienienia.
 
Sos chrzanowy: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do miski. Dodać posiekaną cebulę, chrzan, majonez, jogurt i zmiksować (najlepiej blenderem). W zależności od ostrości chrzanu można dodać mniej lub więcej łyżek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos podawać w osobnej miseczce, posypany estragonem i czerwonym pieprzem.
Gotową białą kiełbasę i śliwki podawać na talerzu razem z sosem chrzanowym i pieczywem.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym