Bataty zapiekane z warzywami i boczkiem

3
12 czerwca 2014

Bataty zapiekane z warzywami i boczkiem

Bataty to, wciąż niedoceniane w Polsce, słodkie ziemniaki. Są rzadko używane przez większość osób, co najprawdopodobniej wynika z ich dostępności (nie wszędzie można je dostać) oraz ceny. Pomijając te niesprzyjające batatom fakty, są one doskonałe do robienia domowych frytek oraz zapiekania. Ze względu na dużą zawartość cukru w tych ziemniakach, potrawy przygotowane z ich użyciem są lekko słodkie i bardzo aromatyczne. Należy jednak uważać, bo podczas pieczenia cukier szybko się karmelizuje i przypala. Radzę więc często spoglądać do piekarnika. :)
Składniki (4 sztuki):
  • 1 duży batat (słodki ziemniak) ok. 500 g
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 150 g boczku parzonego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
Batata umyć, wyszorować z piasku i pokroić na 4 podłużne plastry o równej grubości. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 15 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, przewrócić bataty na drugą stronę, lekko posolić oraz skropić oliwą. Piec kolejne 15 minut, uważając by cukier z ziemniaków nie zaczął się przypalać.
W czasie, gdy bataty się pieką przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni przez około 5 minut. Następnie pokroić paprykę w kostkę i również podsmażyć, a na końcu zrobić to samo z boczkiem pokrojonym na kawałki.
Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Na każdy plaster nałożyć sos śmietanowo – majonezowy ze szczypiorkiem, a następnie boczek, cebulę i paprykę. Całość zapiekać w piekarniku przez około 5 – 10 minut w temperaturze 200°C.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym

  • pierwsze słyszę o takich ziemniakach :) muszę poszukać i wypróbować :)

  • jeju, ale to wygląda!
    zapraszam na pyszne ciasto! :)