Babeczki czekoladowe z kremem miętowym

17 października 2015

Babeczki czekoladowe z kremem miętowym

Czekoladowe muffinki są świetną podstawą do wyczarowania małych dzieł sztuki. Szeroka gama dostępnych kremów i dodatków pozwala na dekorowanie ich na miliony sposobów. Ja tym razem postawiłam na dwa smaki – czekoladowy i miętowy, a całość ozdobiłam drażami i pokruszonymi wafelkami.

Babeczki czekoladowe z kremem mietowym KAKU fashion cook 1

SKŁADNIKI (babeczki 9 szt.):

  • 100 g czekolady
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 listków świeżej mięty
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • draże czekoladowe
  • wafelki czekoladowe

Czekoladę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Gdy masa będzie gładka, odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przestudzoną masę połączyć z jajkami, mlekiem i wlać do miski z sypkimi składnikami. Całość wymieszać. Papilotki napełnić masą do ok. połowy wysokości. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Serek mascarpone, miętę i cukier blendować, aż do zgęstnienia kremu. Wafelki posiekać lub rozdrobniać palcami. Przestudzone muffinki udekorować kremem, posypać kawałeczkami wafelków i na wierzchu ułożyć draże.

Bon appétit :)

Babeczki czekoladowe z kremem mietowym KAKU fashion cook 2 Babeczki czekoladowe z kremem mietowym KAKU fashion cook 3

Martyna Ciemiecka

Martyna Ciemiecka

Jestem studentką gospodarki przestrzennej. W wolnych chwilach uwielbiam poznawać nowe smaki i udoskonalać przepisy. Marzę, aby obejrzeć pokaz Victoria’s Secret siedząc w pierwszym rzędzie.

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym